VPN
ICT

3 Redenen waarom een VPN onmisbaar is op vakantie

Als je wel eens naar het buitenland gaat, heb je vast wel gebruik gemaakt van WiFi hotspots in plekken zoals kroegen, hotels, vliegvelden en dergelijke. Ondanks dat het lekker makkelijk is dat we tegenwoordig op telkens meer plekken gebruik kunnen maken van deze dienst, is het ook gevaarlijk en praktisch beperkt. Als je gebruik maakt van een VPN kun je veel van deze problemen omzeilen. Met een VPN kun je namelijk:

– Zonder gevaren gebruik maken van openbare WiFi-spots. Data diefstal is bijna onmogelijk geworden wanneer je gebruik maakt van een VPN.
– Geografische blokkades omzeilen. Je kunt op deze manier blijven genieten van je Nederlandse series, shows en websites, die normaal geblokkeerd zijn met een buitenlands IP-adres.
– Je kunt censuur ontwijken. In een land als China kun je bijvoorbeeld geen gebruik maken van Gmail of Facebook, tenzij je gebruik maakt van een VPN.

#1 Bescherm je gegevens op wifi hotspots

Tijdens je reis is zal je voornamelijk gebruik maken bij (semi) openbare WiFi hotspots. In de kroeg, op het vliegveld, in jouw hotel en als je gaat shoppen. Je kunt op deze plekken met wel duizenden mensen tegelijk verbonden zijn op het WiFi-netwerk.

Iedereen die op hetzelfde WiFi netwerk als jij ingelogd is, kan jouw gegevens vrij gemakkelijk onderscheppen. Denk hierbij aan je wachtwoorden, cookies, zelfs je creditcard gegevens en andere zeer belangrijke data. De criminelen worden telkens slimmer en maken hier maar al te graag gebruik van.

Met een VPN-verbinding zijn deze gevaren gelukkig te omzeilen. Dit alles heeft te maken met de manier waarop een VPN werkt. Als je hier gebruik van maakt, wordt jouw internetverbinding versleuteld op de VPN server. Als je verbonden bent zal al het internetverkeer verstuurt worden naar deze VPN server. Aangezien alle data gecodeerd wordt door de VPN kan niemand zijn wat jij aan het doen bent op je computer. Hierdoor zullen hackers niets anders zien dan gecodeerde data wanneer ze proberen je gegevens te stelen. Hier kunnen ze niets mee.

#2 NPO start en RTL XL op reis gebruiken

Wanneer je in het buitenland gebruik wilt maken van diensten zoals RTL XL of NPO Start (voorheen Uitzending gemist) krijg je te maken met blokkades. Je zult een bericht zien dat de dienst op jouw locatie niet beschikbaar is in verband met de uitzendrechten. Dit programma heeft dan bijvoorbeeld alleen de rechten om uitgezonden te worden in Nederland. Door je IP-adres te controleren kunnen ze zien dat jij niet in Nederland bent op dat moment.

Als je echter een VPN-verbinding hebt, is dit gemakkelijk op te lossen en kun je genieten van de Nederlandse shows en programma’s. Als je gebruik maakt van een VPN-server in Nederland kun namelijk je IP-adres omzetten zodat het voor apps of websites lijkt alsof jij ook in Nederland bent. De normaal gesproken geblokkeerde diensten zijn nu weer beschikbaar.

#3 Censuur omzeilen met een VPN

In andere landen, zoals China, hebben ze enige vorm van internetcensuur. Diensten als Facebook, Google, Gmail en Youtube zijn hier bijvoorbeeld geblokkeerd. Echter, met een VPN hier je hier geen last meer van. Je verbindt namelijk gemakkelijk met een VPN server ver buiten China en de toegang tot deze diensten is weer open omdat de Chinese overheid niet langer je IP-adres kan achterhalen. Simpelweg, ze kunnen niet meer meekijken met jouw internetgedrag.

Welke VPN kiezen?

Voor de meeste reizigers is een VPN dus de ultieme oplossing. De kosten voor het gebruik maken van een VPN vallen ook reuze mee. Voor een bedrag van 3 euro kun je al gebruik maken van een goede service om de beste VPN te kiezen is nog niet altijd even makkelijk. Er zijn zelfs een aantal gratis VPN services die erg goed zijn (alleen zit hier vaak een data limiet op). Let er bij het kiezen van een VPN provider wel goed op dat het gebruik van jouw apparaat ook ondersteund wordt. Deze meeste providers hebben tegenwoordig echter wel ondersteuning voor Windows, OS X, iOS en Android.