alcohol auto
Vervoer

Alcoholslotprogramma beëindigd. Wat nu?

Je alcoholslotprogramma loopt ten einde of is beëindigd. Je komt hierdoor weer in aanmerking om zonder alcoholslot te rijden, mits je voldoet aan de voorwaarden en je je hieraan houdt. Wat je precies moet doen leggen we je uit in dit blog.

Alcoholslotprogramma

Een alcoholslotprogramma is een speciale maatregel voor bestuurders die zijn gepakt met te veel alcohol in het bloed. Aangezien het promillage te veel is en slechts een boete niet voldoet om ervoor te zorgen dat deze bestuurders niet meer gaan drinken en rijden, zullen zij moeten deelnemen aan dit programma.

Gerelateerde link: RijbewijsBelang

Dit programma heeft als doel om bestuurders die drinken en rijden aan het denken te zetten. Een geldboete weegt niet op tegen hetgeen dat veroorzaakt kan worden, waardoor het CBR genoodzaakt is om strengere maatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat er niet wordt gereden met alcohol op.

Een alcoholslotprogramma heeft een minimale duur van 2 jaar. Na die 2 jaar zal er een keuring plaatsvinden alvorens de bestuurder van het alcoholslot afkomt. Hiervoor is een rapport nodig van een psychiater en een onderzoek met een arts. De psychiater voert een psychiatrisch onderzoek uit en de arts doet een lichamelijk onderzoek (bijv. bloed- of urinetest). Dit rapport wordt vervolgens naar het CBR gestuurd, die bepaalt of je uit het alcoholslotprogramma kunt stappen.

Er zijn hiervoor instanties die samenwerken met het CBR, waar je zo’n rapport kunt aanvragen. Naast een alcoholslot, die de deelnemers zelf moeten bekostigen (€4.000,-), zullen de deelnemers van het alcoholslotprogramma ook verplicht een cursus moeten volgen. Het rijbewijs wordt daarnaast ook aangepast, omdat je alleen mag rijden met de auto met het alcoholslot.

Wat is een alcoholslot?

Wanneer je met te veel alcohol op wordt staande gehouden door de politie en uit de blaastest blijkt dat je te veel hebt gedronken, dan is het mogelijk om een alcoholslot te krijgen. Een alcoholslot is een apparaat dat gekoppeld is aan je auto. De bestuurder moet eerst blazen, alvorens hij of zij de auto kan starten en wegrijden.

Zo kan iemand die gedronken heeft niet meer achter het stuur kruipen. Deze maatregel wordt opgelegd als een beginnend bestuurder tussen de 1.0 en 1.8 promillage en een gevorderd bestuurder tussen de 1.3 en 1.8 promillage alcohol in het bloed heeft tijdens het rijden. Dit wordt gedaan om verkeersongevallen terug te dringen.