16 oktober 2021

Een huis bezichtigen: waar moet je op letten?

2 min read
woning bezichtigen

Ben je op zoek naar een nieuwe koopwoning? En heb je er zelfs al eentje op het oog? Dan is het tijd om binnenkort met je makelaar een bezichtiging te plannen. Tenminste, het is aan te raden om dit met een makelaar te doen, want hij of zij weet precies welke al dan niet verborgen gebreken een huis kan bevatten.

Echter, het kan natuurlijk ook zijn dat je de bezichtiging helemaal zelf wilt doen. Het bespaart weer geld, doordat je geen makelaar hoeft in te schakelen en je voelt je dan wellicht meer op je gemak. Dan is het alleen wel ontzettend belangrijk om te weten waar je op moet letten, omdat je natuurlijk niet op allerlei gebreken wilt stuiten wanneer je de handtekening al onder het koopcontract hebt gezet. Daarom zetten we enkele belangrijke zaken die je niet over het hoofd mag zien op een rijtje.

Check de cv-ketel

Het is allereerst aan te bevelen om te controleren in welke staat de cv-ketel verkeert. Wanneer deze er slecht aan toe is, zul je dit merken op de energierekening en zul je bovendien lang moeten wachten op warm water. Is de cv-ketel al tientallen jaren oud, dan kun je ervan uitgaan dat de ketel binnenkort moet worden vervangen en dat kan prijzig zijn. Op zoek naar een nieuwe cv-ketel? Kijk eens bij GreeOn!

Kijk of er voldoende ventilatie is

Ook de aanwezigheid van voldoende ventilatie is van groot belang. Slechte ventilatie zal namelijk direct of indirect van invloed zijn op je gezondheid. Het kan immers schimmel veroorzaken, die je op de longen kunnen gaan slaan. Belangrijk is dus dat er voldoende ramen zijn die open kunnen. Door de muren te controleren op vochtplekken kun je ook een inschatting maken van de kwaliteit van de ventilatie.

Nooit ‘s avonds bezichtigen!

We zetten er maar een uitroepteken achter, want het is écht belangrijk dat je een huis bij daglicht bezichtigt. Bij voorkeur op een mooie, zonnige dag. Op die manier zie je hoe de lichtinval is en kun je een goede inschatting maken van in hoeverre het een lichte woning is of dat je straks altijd ‘s middags al de lampen aan moet doen.

Controleer de staat van het sanitair

Tot slot doe je er goed aan om kritisch te kijken naar de staat van de keuken en het sanitair. Dit zijn de duurste ruimtes in een huis om te verbouwen. Ze kunnen dus een flinke hap uit je klusbudget nemen. En de gedachte “dat komt later wel” wordt in de regel snel gelogenstraft. De eerste weken kun je die roze badkamertegeltjes misschien nog wel aanzien, maar uiteindelijk ga je je er toch aan storen. En dat is nou nét niet de bedoeling van een nieuwe woning!