17 januari 2022

Magazijnen en de grootvakstelling

Bij de inrichting van magazijnen komen diverse aspecten om de hoek kijken. U wilt natuurlijk de beschikbare ruimte optimaal benutten, maar er moet ook goed in te werken zijn. Hoewel in bepaalde gevallen goederen het beste op de grond terecht kunnen komen, denk maar aan massaproducten als zand en grind, zijn de meeste magazijnen tenminste deels gevuld met stellingen. Met de diverse typen stellingen kunt u een magazijn op veel manieren inrichten.

Magazijnstellingen

Zoals gezegd, zijn er veel typen stellingen en het hangt van het soort goederen die u wilt opslaan en van uw werkwijze af, welk(e) type(n) het meest passend is/zijn. We benoemen hier enkele typen en waar ze voor worden gebruikt.

  • Palletstelling
    Pallets worden veel gebruikt in de grotere magazijnen. Met de pallet hebben de goederen al een draagvlak. Daarom bestaat een palletstelling uit niet veel meer dan staanders en liggers.
  • Legbordstelling
    De legbordstelling betaat ook uit staanders, maar daarnaast uit metalen of houten legborden. In tegenstelling tot de grootvakstelling is de legbordstelling niet bedoeld voor de opslag van grote en/of zware goederen.
  • Draagarmstelling
    Bij een draagarmstelling worden de staanders, echter niet aan de buitenkant, en draagarmen zo geplaatst dat daar lange goederen op kunnen worden gelegd.

We gaan onderstaand dieper in op de grootvakstelling.

Grootvakstelling

De grootvakstelling wordt ook wel breedvakstelling genoemd. Dit type stelling is bedoeld voor grote en/of zware goederen en lijkt in dat opzichte op de palletstelling. Worden pallets met goederen erop met palletwagens of heftrucks de stelling in- en uitgereden, bij de breedvakstelling worden goederen met de hand in de stelling gezet en er uitgehaald. Naast staanders en liggers heeft een breedvakstelling sterke liggende panelen, waarop de goederen worden geplaatst. Maar natuurlijk kan een breedvakstelling ook voor lichte of kleine goederen worden gebruikt. Daarvoor moet de stelling, vanwege de breedte, wel van twee kanten toegankelijk te zijn. Dat vergroot diens toepasbaarheid behoorlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *