16 oktober 2021

Vrachtwagen rijbewijs halen bij een Nederlandse rijschool

2 min read
Geslaagd

Na het behalen van je autorijbewijs, zou je ook het behalen van je vrachtwagen rijbewijs kunnen overwegen. Door rijlessen te volgen voor dit aanvullende rijbewijs profiteer je van verschillende voordelen. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat je breder inzetbaar bent voor een werkgever. Daarbij wil je je wellicht laten omscholen, om zo op een groter aantal banen te kunnen solliciteren. Ook voor mensen die een eigen logistieke onderneming opstarten is het slim voor dit rijbewijs te kiezen. Je kunt het rijbewijs gebruiken in de logistieke sector voor het vervoer van goederen, voor een verhuizing, enzovoorts. Er zijn diverse rijscholen in Nederland, die de opties bieden om een opleiding te volgen voor dit rijbewijs. Een voorbeeld van zo’n rijschool is Osseforth.

Vrachtwagen rijbewijs

Aandachtspunten bij het behalen van je vrachtwagen rijbewijs

Een opleiding om je vrachtwagen rijbewijs te kunnen behalen bestaat uit verschillende fases. Wist je bijvoorbeeld dat er drie theoriedelen moeten worden afgerond, voordat je het rijbewijs toegekend krijgt? Naast de verschillende theoriedelen moet er logischerwijs ook een praktijkexamen worden afgelegd. De theorie rond dit rijbewijs is gericht op “Verkeer en techniek”, “Administratieve zaken” en een aantal case studies. Tijdens het praktijkexamen dient men een aantal bijzonder verrichtingen af te leggen op een besloten terrein. Wanneer je voor de verschillende onderdelen slaagt, mag je jezelf vrachtwagenchauffeur noemen.

Groot rijbewijs

Proefles volgen en medische keuring afleggen

Voordat je aan een opleiding begint voor het behalen van je groot rijbewijs, is het slim om een proefles aan te vragen. Tijdens de proefles leer je de instructeur bij de rijschool kennen en kun je kijken of het rijden in een vrachtwagen wat voor je is. Ook is het belangrijk om een medische keuring af te leggen. Deze medische keuring wordt afgenomen door een ARBO-arts. Tijdens de eerste proefles kan een instructeur je hier meer over vertellen.